Friday, March 10, 2017

Esimene "BeFit 2017" nädal

Kuigi oma BeFit 2017 teekonda alustasin 1. märtsil, siis treeningutega sain tagasi reele kaks päeva varem ja olen sellest ajast saadik iga päev trenni teinud. Tean, et võibolla pingutan juba natuke üle, aga järgmise nädalavahetuse olen plaaninud kodus puhkamiseks ja magistritöö jaoks. Üldiselt võib esimese nädalaga üsna rahule jääda.

Oma esimesel BeFit hommikul jooksin MyFitnessi kehaanalüüsi tegema. Seal peab tunniplaanist endale sobiva aja valima ja kusjuures enamus pakutud aegadest algavad lõunast. Ja samal ajal on tingimused, et enne kehaanalüüsi ei tohi mitu tundi süüa, kofeiini tarbida jms. Seega mul ei jäänud muud valikut kui enne tööd, hommikusöök karbikesega kotis, Viru Keskusesse joosta, et saada enam-vähem adekvaatne mõõtmistulemus. Tean, et seda tulemust ei saa puhta kullana võtta, kuna erinevates kohtades võivad näitajad üsna erinevad tulla. Käisin peale seda ka mõni päev hiljem Apothekas kehaanalüüsi tegemas (NB! Märtsis saab seal tasuta kehaanalüüsi teha!), et tekiks mingi võrdlusmoment. Panen oma tulemused siia, siis tekib väike arusaam. Väidetavalt pidi kõige täpsemad tulemused saama regionaalhaiglast. BeFit konkursi lõpus tahan uued analüüsid teha.

                                                     MyFitness                  Apotheka
Kehamassiindeks                            19,2%                         19,7%
Rasvasisaldus                                 18,9%                         19,5%
Lihasmass                                       42,4kg                        41kg

TOITUMINE

Toitumisega võib esimesel nädalal rahule jääda - suurt rolli mängib siinkohal mealpreppimine. Õhtusöögi teen tavaliselt kodus. Oma toidukorrad lisan MyFitnessPal-i ja õhtu lõpuks näen, kui palju kaloreid ja makrosid vaja tarbida on, sellest olenevalt teen ka oma valikud. Naljakas on see, et nüüd kui lõunad kaasa teen, siis on portsud nii suured, et mul on raske neid ära süüa ja kõht püsib nii kaua täis, et kui vahepala aeg on käes, siis pean end sundima sööma. Üldiselt üritan toidukordade vahel hoida 3,5-4h. Nüüd kui ma teen rohkem trenni, pean ka rohkem sööma. Trennist tulles teen endale õhtusöögi ja kõht on nii täis, aga kalorid on ikka defitsiidis. Nii naljakas kui see ka poleks, on mul üsna raske oma päevast kaloraaži täis süüa. Treener arvas, et peaksin sööma u 1600kcal päevas vormi hoidmiseks, aga mul tuleb sageli ainult 1300kcal, heal juhul 1400kcal täis. Treener soovitas, et pean hästi tasakesi, nt 50kcal kaupa, oma päevast kaloraaži tõstma. No vaatame, kuidas see mul õnnestub. Ja nüüd korralikult meal-preppides ja toitu trackides on selgunud tõsiasi, et ma tarbin liiga palju valku. Kui üldiselt on soovitatav kuni 2g valku/1kg kehakaalu kohta, siis mul läheb see sageli üle ja rasvade osakaal jääb väikseks. Jälgides makrosid, olen hakanud toiduga rohkem katsetama ja käisin poes spetsiaalselt häid rasvu sisaldavaid asju ostmas, mida ma muidu eriti ei tarbinud nt avokaadot, juustu, pähkleid jms. Vaikselt hakkavad makrod paremini paika loksuma.

Uulitsa gurmeeburks
Nagu ma eelmises postituses mainisin, siis luban ka aeg-ajalt väljas söömist. Seega laupäev oli mu cheat-day. Mul oli juba pikemat aega bucket-listis üks hea burks. Tegin palju eeltööd, et kuhu minna ja valituks osutus Uulits, kus proovisin veiseliha-kitsejuustu-peedihummuse burksi ja oli tõesti väga mahlane ja maitsev! Soovitan!
Aga selle söögikorra nimel tegin enne ja pärast trenni ka.

Õhtul oli lisaks veel sõpradega "Eesti Laulu õhtu", kus õnneks oli laual päris palju köögivilju, mida sain näksida, lisaks ka sushit. Joogid valisin ka hoolikalt - peamiselt tee, aga ka Monster Zero jms. Reisil sain ma ülihead värsket Pina Coladat ja see hakkas mulle nii meeldima ja nüüd üritati mind sellega siin ka ahvatleda. Proovisin teiste juurest, aga jäin oma mittealkohoolsetele jookidele ikka truuks. Tol õhtul avastasin enda jaoks nii hea asja - punase peedi krõpsud, mis küll kahjuks sisaldavad üpris palju kaloreid, aga vahest harva võib lubada. Teine uus avastus toidumaailmast oli mu jaoks maitsepärm, mida tüdrukud sotsiaalmeedias soovitasid. Lisasin seda nii omletile ja pudrule ja see jättis nii mõnusa pähklise-juustuse maitse. Soovitan! Kolmas avastus toidupoest oli Rainbow maitsestamata jogurt, kus on üpris vähe kaloreid - kasutan seda valgupulbritega segamiseks ja saab tõesti väga maitsva magustoidu!


Mida ma siis söön?  Hommikuks söön tavaliselt täisterakaerahelbeputru, kuhu lisan juurde ka kaerakliisid. Putru teen vee ja munavalgega. Minu viimase aja lemmikuks on soolane puder koos suitsulõhega või suitsukanaga, juurde lisan ka kodujuustu, juustu/maitsepärmi ja tilli. Magusast pudrust meeldib mulle kõige rohkem banaani ja šokolaadi kombo. Lõunatel söön mitu päeva sama toitu, kuna ma pole veel nii usin, et viitsiksin iga päev uue toidu teha tööle kaasa. Vahest sõin täisteramakarone kas kalkuni- või kanafileega ja kõrval juurviljad. Nüüd tegin vahelduseks riisi, mida söön koos tuunikala ja jällegi köögiviljadega. Vahepalaks söön enne trenni erinevaid proteiinijogurteid, lemmikuks on jätkuvalt ahjuõuna ProFeel. Jogurtile lisan juurde kas puuvilju, pähkleid või OHO stickse. Õhtuti olen viimasel ajal nii väsinud olnud omadega, et olen piirdunud omletiga, kuhu lisan ka igast külmkapis leiduvaid asju juurde, nt suitsukanakuubikuid. Kodus olles on mul rohkem aega kokata ja tegin endale kaasa ka peedi-kodujuustu-kanahakkliha kotlette, mis on ülihead. Nüüd kui pean rohkem sööma, teen õhtuti ka ühe mõnusa magustoidu. Kasutan maitsestamata jogurtit ja panen vastavalt tujule mingit valgupulbrit sisse. Tellisin palju väikseid näidispakke ja nüüd katsetan erinevaid maitseid. Eile õhtul tegin nt jogurt + karamelli pulber + ananassi tükid/mandlid/rosinad ja hoidsin segu u 10 minutit sügavkülmas ja ülimaitsev frozen yoghurt tuli. Panen mõne pildi ka, siis on asi rohkem arusaadavam.

Ühe päeva näidismenüü
 Eelmisel laupäeval käisin MyFitnessis ka toitumisalasel loengul. Ütleme ausalt, ega midagi väga uut sealt teada ei saanudki. Ajasin natuke treeneritega ka juttu ja nende sõnum oli mulle: Söö rohkem! :D Mul oli heameel, et sinna loengule läksin, kuna seal kohtasin Triinut, kelle sain ka endale kampa BeFitil osalema. Koos on kergem! ;)

TRENN
Nagu ma juba mainisin, olen ma viimasel ajal tublisti trenni teinud, kuigi siiski rohkem kardiot kui jõutrenni. Üritan kas enne või peale rühmatrenni teha ka harjutusi kindlale lihasgrupile jõusaalis. Rühmatreeningutest käisin nii Zumbas (proovisin esimest korda ka ZumbaStepi), Bodyjamis, Bodycombatis, Bodybalance's, MyBeatis ja ka jõusaalis. Mulle meeldib erinevaid trenne katsetada - viimase aja leiuks on MyBeat, mis on üliäge trenn. Trenn toimub trummipulkadega - pulss on ikka üpris laes ja trenni lõpuks oled täiesti läbi, aga see trenn annab ülimõnusa feelingu ja hea tuju! Peale esimest korda olid mul küljed mitu päeva nii valusad, aga asi on seda väärt! Ja järgmine nädal tulevad uued LesMillsi kavad - Can't wait! Peale seda esimest nädalat tunnen kohe, et võhma ja veidike ka jõudu on ikka juurde tulnud. Nüüd üritan tasa ja targu edasi! :)
Lisaks tavatrennidele võitsin Facebookist ka tund aega tasuta tennist uues Tallinki Tennisekeskuses. Käisime neljakesi tennist proovimas - väga vahva oli. Alguses tehti meile tuur ka klubis ja peab mainima, et tegu on tõesti väga mõnusa ja uhke klubiga. Lisaks tennisele ja sulgpallile on seal väga suur jõusaal ja ka hea rühmatreeningute valik. Mind üllatab see, et kuigi tegu on väga uhke ja korraliku spordiklubiga, on sealsed hinnad väga mõistlikud Tallinna ja ka tegelikult terve Eesti kohta, näiteks täispakett maksab 39 eurot. Proovitreening on 3 eurot - soovitan kindlasti chekkima minna! ;)

Tallinki Tennisekeskus

TULEMUSED
Mis puudutab kaalu, siis see oli 8.märtsil täpselt sama, mis esimesel päevalgi ehk 52.3kg. Pean täpsustuseks ütlema, et ehk mängis siinkohal rolli ka naiste keha eripärad, kuna muidu on mul ikka veidike väiksem kaal olnud. Aga juba etterutates võin öelda, et kohe järgmisel päeval oli korralikku kaalulangust näha. Tegelikult see konkurss saab parajaks katsumuseks mulle, kuna olen oma kaalunumbris nii kinni, aga tean, et lihastrenniga peaks see tegelikult tõusma hakkama. Tean, et tähtsamaks on mõõdud ja peegelpilt, aga see kaalunumber on mul peas nii kinni. Ma teen see kaks kuud ära ja kui tõesti oma tulemusega rahul pole, siis kaalu langetada saab alati. Nüüd pean end harjutama lihtsalt kuidagi rohkem sööma.

Panen ühe mõnusa loo ka postituse lõppu - mõnusat nädalavahetust kõigile!




2 comments:

  1. Good girl!
    Mis sul üldse kaalu suhtes eesmärk on? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma polegi endale nii täpset eesmärki kaalu suhtes seadnud, kuna treener "hirmutas" mind veidike, et see võib mul veidike isegi tõusta. Koos lihastrenniga võiks ju olla nt 51-51.5kg, sest eelmine aasta olin koos kardioga 50-51kg. Saab põnev olema - pole õrna aimu ka, missuguseks lõppseis kujuneb! :)

      Delete